Assalammualaikum....
Bertemu kembali di alam maya...hahaha..banyak sebenarnya entri yang tertinggal..
Ok...haritu saya try buat kek snow cheese..
Perisa pandan filling blueberi..emmm..ternyata memang sedap....jom kita terjah resepi di bawah...
Bahan-bahan;
4 biji telor
1 setengah cawan tepong kek(ayak dulu)
Setengah cawan gula castor
Setengah cawan minyak jagung
1 sudu ovalete
Esen vanila
Emulco pandan
------kalau korang nak buat perisa lain just tukar perasa je la..hehe
Cara-cara:
Pukul telor ,gula,ovalete sehingga gebu sampai warna putih..
Masuk tepong,kacau lagi...masuk perasa,esen vanila , kacau lagi..lepas tu masuk minyak..kacau adunan dengan menggunakan kaedah kaup balik..
pastikan oven dipanaskan dulu yer..
Boleh la bakar kek tadi..mengikut suhu oven anda..
Dah masak boleh sejukkan..
Cream cheese leleh;
250 gram cream cheese
Setengah tin susu pekat manis
100ml fresh krim
cheese parut (beqa)
filling blueberi
----pukul cream cheese pada suhu bilik yer..
pukul sampai gebu..masuk susu pekat..
Dalam mangkuk lain..korang pukul fresh krim tadi..sampai bertanduk..
Lepastu boleh la dicampur dengan cream cheese tadi...
Boleh la deko kek tadi..Saya deko guna bahan yang ada je,hihihi,janji sedap,kebetulan buat haritu masa ada famly datang,memang sekejap je la habis.
Bertemu kembali di alam maya...hahaha..banyak sebenarnya entri yang tertinggal..
Ok...haritu saya try buat kek snow cheese..
Perisa pandan filling blueberi..emmm..ternyata memang sedap....jom kita terjah resepi di bawah...
Bahan-bahan;
4 biji telor
1 setengah cawan tepong kek(ayak dulu)
Setengah cawan gula castor
Setengah cawan minyak jagung
1 sudu ovalete
Esen vanila
Emulco pandan
------kalau korang nak buat perisa lain just tukar perasa je la..hehe
Cara-cara:
Pukul telor ,gula,ovalete sehingga gebu sampai warna putih..
Masuk tepong,kacau lagi...masuk perasa,esen vanila , kacau lagi..lepas tu masuk minyak..kacau adunan dengan menggunakan kaedah kaup balik..
pastikan oven dipanaskan dulu yer..
Boleh la bakar kek tadi..mengikut suhu oven anda..
Dah masak boleh sejukkan..
Cream cheese leleh;
250 gram cream cheese
Setengah tin susu pekat manis
100ml fresh krim
cheese parut (beqa)
filling blueberi
----pukul cream cheese pada suhu bilik yer..
pukul sampai gebu..masuk susu pekat..
Dalam mangkuk lain..korang pukul fresh krim tadi..sampai bertanduk..
Lepastu boleh la dicampur dengan cream cheese tadi...
Boleh la deko kek tadi..Saya deko guna bahan yang ada je,hihihi,janji sedap,kebetulan buat haritu masa ada famly datang,memang sekejap je la habis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan